6 iulie 2011

Lasagna

Ingrediente:

- 1 cutie foi pentru lasagna
- 2 linguri ulei pentru adaugat in apa in care fierbem foile de lasagna
- parmesan

Pentru sosul Ragu:
- 500 gr carne tocata amestec porc cu vita
- 200 gr unt
- 2 cepe medii
- 2 morcovi medii

- 4 catei de usturoi
- 2 linguri boia dulce de ardei
- 1 lingura piper
- sare dupa gust

- 1 lingura condiment pentru carne tocata
- 250 gr pasta de rosii

- 500ml apa

Pentru sosul béchamel:
- 100g unt
- 150g faina
- 750 ml lapte
- sare dupa gust
- 1 lingura smantana
- 2 oua


Preparare:

Sos ragu: Punem carnea tocata intr-un bol, condimentam cu boia, amestec de condimente pentru carne tocata, sare si piper, dupa care amestecam bine carnea cu condimentele, pana se omogenizeaza complet.


Intr-o cratita incapatoare punem 200g unt, adaugam ceapa taiata cubulete si lasam la calit pana devine sticloasa. Dupa ce ceapa s-a calit, adaugam morcovul dat pe razatoare, amestecam si lasam pe foc la calit 5 minute, pana ce zarzavaturile isi schimba usor culoarea cand adaugam si usturoiul si mai lasam 5 minute la calit. Adaugam carnea tocat, amestecam si o lasam la calit pana isi schimba culoarea, in tot acest timp amestecam in cratita cu o lingura de lemn. Apoi adaugam peste carne, pasta de rosii, apa si amestecam. Acoperim cratita cu un capac si lasam la fiert pana ce carnita se inmoaiedupa care ridicam capacul si mai lasam la fiert pana scade zeama de pe carnita, atentie nu trebuie sa scada de tot.


Sos béchamel: Intr-o cratita punem la topit untul. Cand s-a topit untul adaugam faina si amestecam intruna pana ce faina se rumeneste putin. Adaugam apoi laptele si amestecam energic pentru a iesi un sos fin si fara cocoloase. Adaugam o lingura de smantana si condimentam cu sare, dupa care lasam sosul pe foc amestecand intruna pana incepe sa se ingroase.


Dupa ce preparam sosurile trecem la foile de lasagna. Punem apa intr-o cratita adaugam putin ulei, pentru a nu se lipi foile intre ele in timpul fierberii, aducem apa la temperatura de fierbere si adaugam foile de lasagna, se lucreaza greu cu ele pentru ca se lipesc foarte repede una de cealalta si de aceea va recomand sa puneti cate una pe rand. Le lasati la fiert doar pana incep sa se inmoaie usor, adica atat cat sa nu mai fie rigide. Dupa ce s-au inmuiat, le scoateti in strecuratoare sau pe un prosop umed.


Dupa ce am terminat si cu foile incepem sa montam lasagna. Ungem vas de yena, o tava sau orice alt vas termorezistent, atentie, va iesi o lasagna inalta si destul de generoasa asa ca va trebui ca vasul pe care il folositi sa fie destul de inalt. Punem in vas primul strat de foi de lasagna, peste foi intidem un strat de sos ragu, urmeaza apoi un strat de sos béchamel dupa care presaram parmesan pe intraga suprafata. Continual cu foi, sosuri si parmezan pana terminam de montat toata lasagna.


Inainte de ultimul strat de foi de lasagna, in sosul béchamel care a mai ramas, adaugam 2 oua si amestecam cu telul pana se incorporeaza complet. Reluam operatia de asamblare, continuam cu ultimul strat de foi de lasagna, peste care turnam sosul béchamel care a mai ramas si in care am adaugat cele 2 oua, apoi presaram din abundenta cu parmesan.


Introduceti lasagna in cuptorul preincalzit si lasati-o la copt timp de 35 – 40 minute, timpul de coacere este variabil de la un cuptor la altul, asa ca lasati lasagna in cuptor pana este bine facuta si se rumeneste frumos la suprafata.


POFTA BUNA!

2 comentarii: